Ravintola

Lautsian ravintola tarjoaa monipuoliset ravintolapalvelut A-oikeuksin.
Valmistamme tilauksesta herkulliset juhlamenut tilaisuuteenne. Otattehan rohkeasti yhteyttä myyntipalveluumme, niin suunnitellaan juuri teidän tarpeitanne vastaava tilaisuus
Lautsian ravintolassa maistuu lähiruoka. Pääperiaatteitamme on valmistaa ruoka alusta alkaen itse käyttäen mahdollisimman paljon lähialueen raaka-aineita. Hauhonselältä pyydetty kala sekä oman paikkakuntamme tuottajien vihannekset ja juurekset ovatkin lähiruokaa parhaimmillaan.

Keittiömme haluaa kantaa oman osuutensa yhteiskuntavastuusta ja etsimmekin jatkuvasti mahdollisuuksia pienentää ympäristövaikutuksiamme. Vastuullisuus on meille tärkeä osa arvojamme. Meille tämä tarkoittaa avoimuutta, ympäristön arvostamista ja elinkaariajattelua. Ympäristöasioissa kiinnitämme huomiota materiaaleihin, energiaan, päästöihin, jätteeseen ja kierrätyspalveluihin omassa toimintaympäristössämme.

Olemme kiinnittäneet entistä tarkemmin huomiota ostotoiminnassamme raaka-aineidemme tuotannon ympäristövastuullisuuteen sekä alkuperän seurattavuuteen. Ostammekin mahdollisuuksien mukaan ravintolamme raaka-aineet lähituottajilta. Osa ostoistamme on harkitusti luomua. Pyrimme siihen, että aina kaikki käyttämämme liha olisi kotimaista.

Valmistamme myös itse mahdollisimman monen tuotteemme. Näin pystymme takaamaan asiakkaillemme sen, että he todellakin tietävät mistä raaka-aineista heidän ruokansa on valmistettu. Rehellisyys ja avoimuus näkyy arjessamme koko ajan. Kaikki reseptimme ovat kaikkien käytettävissä, sillä haluamme tukea jokaista syömään terveellisesti myös kotonakin.

Reseptiikkamme pohjautuukin omiin ja lainattuihin resepteihin. Valtaosa reseptiikastamme on hyvin yksinkertaista ja selkeää, sisältäen vuosikymmeniä vanhoja reseptejä, osa jopa yli sadan vuoden takaisia. Näiden perinteisten reseptien mukaan hapatamme keittiössämme Lautsian oman viilin, piimän, jogurtin ja hapankaalin.  Keittiöllämme on loistavat mentorit, jotka ovat auttaneet luomaan maanläheisen ja maukkaan ruokalistan. Haluamme tarjota asiakkaillemme selkeitä ja luonnonläheisiä makuja. Vain valmistamalla alusta loppuun asti tuotteemme itse, voimme taata asiakkaillemme varmuuden ruuan alkuperästä ja valmistusmenetelmästä sekä ajankohdasta. Vältämme lisäaineita ja valmiita mausteseoksia. Hävikin olemme minimoineet luovuttamalla päivittäin ylijäämäruuan ruoka-apuun.

Hyödynnämme kaikki raaka-aineet ruokalistallamme. Esimerkiksi kun teemme munajuustoa, piimäjuustoa tai maitojuustoa, jää meille aina monta kymmentä litraa puhdasta heraa. Heran hyödynnämme leivän teossa, jolloin leipätaikinaamme ei lisätä maitoa eikä vettä, vaan ainoastaan puhdasta heraa. Jälkiruokien lisukkeeksi keitämme heraa kasaan ja lisäämme fariinisokerin, jolloin saamme hyvin säilyvää ja kauniisti laskeutuvaa kinuskikastiketta. Heraa tarjoamme myös virkistävänä juomana ja leivomme siitä makeita jälkiruokia. Munajuuston valmistuksesta jää jäljelle myös monta litraa kananmunan valkuaista, jonka hyödynnämme joko piimäjuuston tekemiseen tai marengin valmitukseen. Ravintolan buffassamme on joka päivä saatavilla keitettyjä perunoita. Emme esimerkiksi koskaan keitä perunoita vain tarjolle buffaan, vaan valmistamme aina samalla perunapiirakoita, perunaleivoksia, perunasalaattia ja perunarieskoja.

Haluamme olla mukana energian säästäjänä, joten emme tuhlaa sitä. Suurin osa käyttämästämme energiasta on vihreää energiaa: nestekaasua. Sähkömme tilataan paikalliselta toimijalta Tampereen sähkölaitokselta. Käytämme nestekaasua lämmittämiseen, jonka energiasisältö on korkeampi kuin millään muulla polttoaineella. Tehollinen (alempi) lämpöarvo on 46,4 MJ/kg.Teboil Nestekaasu on ympäristöystävällinen energianlähde. Sen palamisessa ei synny kiintoaine-, noki- tai raskasmetallipäästöjä. Palamisessa muodostuu pääasiassa hiilidioksidia ja vettä.

Jätteemme olemme saaneet 50% pienemmäksi viimevuosina kierrättämisen avulla. Olemme sopineet tukkuriemme kanssa, että he ottavat takaisin käyttöönsä jopa pahvilaatikotkin, kunhan me vain sitoudumme huolehtimaan niistä sisätiloissa kunnes ne noudetaan. Ruoan hävikin olemme saaneet putoamaan lähes nollaa tekemällä yhteistyötä eri yhdistysten kanssa.

Luonnonläheisyys näkyy raaka-aine valinnoissamme. Uskomme vakaasti siihen, ettei hyvä keittiö tarvitse paljoakaan purkinavaajaa, koska meillä on hyvät kylmä ja pakastetila mahdollisuudet. Keräämme ja ostamme syksyisin varastoihimme paljon lähialueen luonnon marjoja ja sieniä. Tätä kirjoittaessani on tammikuu ja emme vieläkään ole edes harkinneet tilata tukusta marjoja. Uskon, että selviämme mansikkakauteen asti pakkasessa olevilla marjoilla ja hilloilla. Hyödynnämme paljon luonnon antimia. Lautsian omia suosikkeja ovat pihlajanmarjat, suppilovahverot ja järvikuha. Luonnollisen hapattamisen avulla tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden saada uusia makuelämyksiä ja luonnon omia hyviä bakteereja ruuansulatuskanavaansa.

Keittiömme tarjonnasta löydät monia erilaisia makuelämyksiä, joita on haasteellista löytää usein saman katon alta. Tässä muutamia erikoisuuksiamme:

Herajuoma

Herasta valmistettu leipä ja leivonnaiset

Savustettu muna- ja piimäjuusto

Kinuskikastike herasta

Hapanmaitotuotteemme kuten piimä, viili, jogurtti ja hapankaali

Piimä, joka on sienen avulla valmistettu kefiiri

Tee-sienellä valmistettu raikas kylmä tee (Kombucha)

Kahviomme yhteydessä onkin pieni myymälämme, josta löydät niin luomukananmunia, kyytön luomu lihaa, kotimaisia juustoja, heraporkkana- ja saaristolaisleipää sekä muita leivonnaisia. Tervetuloa!